Elektronisch drumstel of akoestisch drumstel?

Zo ziet een elektronisch drumstel eruit. Deze zijn te herkennen aan de bijhorende drumcomputer, de rubberen randen op de toms, de rubberen bekkens.

Zo ziet een akoestisch drumstel eruit. Deze zijn te herkennen aan de diepe (meestal houten) ketels. Op deze afbeelding ontbreken de bekkens, die vaak gemaakt zijn uit een legering van koper en zink.

Hoe te kiezen tussen deze twee verschillende type drumstellen?

Je kan kiezen uit een elektronisch drumstel of een akoestisch drumstel. Als je een elektronische set wilt, zou ik alleen kijken naar ‘Roland’, want dit is verreweg het beste merk op het gebied van elektronische drumstellen. Voor betaalbare akoestische sets raad ik Pearl, Sonor, Tama, Gretch, Ludwig en Yamaha aan.
Bij je keuze moet je vooral rekening houden met je woonsituatie, budget en drumniveau. Hieronder zet ik een paar voordelen en nadelen van zowel elektronische als akoestische drumstellen uiteen om je een beter idee te geven welk drumstel het beste bij jouw situatie past:

Voordelen elektronisch drumstel

(Roland)
– geen geluidsoverlast! (met koptelefoon)
– vele ‘presets’ (verschillende drumgeluiden) waar je uit kan kiezen, zodat je direct in een bepaalde stijl kan drummen
– ingebouwde metronoom en songs waarop je kan meespelen
– duurzamer in vellen en stokken

Nadelen elektronisch drumstel

– duur in aanschaf
– stroom nodig
minder dynamisch (verschil hard en zacht)
– voelt niet hetzelfde als een akoestisch drumstel
– beperkt de drummer in het spelen van echte akoestische sounds

Voordelen akoestisch drumstel

(Pearl, Sonor, Tama, Gretch, Ludwig en Yamaha)
– hoeft niet duur te zijn
– echt drumgeluid met echte trommels en bekkens
– uniek geluid

Nadelen akoestisch drumstel

– geluidsoverlast
– gehoorbeschadiging zonder oorbescherming
– trommels moeten gestemd worden
– vellen en stokken slijten

 

Kies een drumstel dat past bij jouw situatie

Niet voor iedereen wegen de voor- en nadelen even zwaar. De volgende mogelijke scenario’s maken helder welke variabelen op jou van toepassing kunnen zijn.

Scenario 1: Woon je in een vrijstaande woning of enigszins afgelegen?

Dan raad ik een akoestisch drumstel aan. Niets is mooier dan op een akoestisch drumstel te spelen. Van akoestisch naar elektronisch drummen is heel goed te doen. Vice versa is dat veel moeilijker. Dat komt omdat bij akoestisch drummen veel meer preciezie en finesse nodig zijn om een mooie sound te krijgen.

Scenario 2: Mag je geen geluidsoverlast veroorzaken, omdat je omgeving dan klaagt?

Dan ben je het beste af met een elektronische set, want met een akoestische set gaat de plezier er gauw van af als er steeds geklaagd wordt. Mocht je toch echt een akoestisch drumstel willen, dan raad ik je aan om een geluiddicht oefenhok te maken, of een ruimte te huren waar je wel voluit in kan drummen. Met een beetje geluk kan je wellicht ook een tijd afspreken met je omgeving wanneer je wel mag drummen. Vraag in elk geval, vóórdat je een drumstel koopt, aan je omgeving of ze het een probleem zouden vinden. Maak je liever geen slapende honden wakker? Dan kan je voor een maand een akoestisch drumstel huren en kijken hoe je omgeving erop reageert.

Scenario 3: Heb je lastige buren, maar kan je je alleen een akoestisch drumstel veroorloven?

Er bestaan drummatten voor geluidsdemping die op de akoestische trommels en bekkens gelegd kunnen worden. Dat is fijn als je veel wilt oefenen, maar echt leuk drummen is het niet. Nog een optie is erg zachtjes drummen. Tegen geluidsoverlast is dat de beste manier. Sowieso is zacht spelen een waardevolle skill om te leren, aangezien muzikanten het alleen maar fijn vinden als hun drummer ook zacht kan spelen.
Verder kan je een elektronisch drumstel huren, dan kan je gelijk aan de slag!

Scenario 4: Weet je met deze informatie nog steeds niet echt wat je nodig hebt?

Je kan een akoestisch of elektronisch drumstel huren voor enkele weken en kijken of dat goed bevalt voor jou en je omgeving. Zo weet je waar je aan toe bent zonder dat je al veel geld hebt uitgegeven.

Waar koop ik mijn drumstel?

Mocht je nu een drumstel willen kopen, dan kan dat bij een muziekwinkel (bijvoorbeeld Huigens Music Store in Hengelo) of bij een webwinkel (zoals Bax-shop). Mijn voorkeur gaat uit naar een muziekwinkel, want daar kan je alles uitproberen, en luisteren hoe het instrument klinkt. Bovendien, als er iets mis is met het instrument is het probleem makkelijker te verhelpen als het drumstel bij een muziekwinkel is aangeschaft.

Tips bij het kopen van een akoestisch drumstel:

Kies het juiste formaat. Het komt weleens voor dat leerlingen slecht bij de toms kunnen komen omdat de bassdrum te groot is. Een mooi formaat voor de bassdrum is een diameter van 20 inch. Laat je verder informeren bij de winkel.
Wil je het drumstel tweedehands kopen? Omdat je op zoveel dingen tegelijk moet letten bij het kopen van een tweedehandse set, zie je gauw wat over het hoofd waar je achteraf spijt van kan hebben. Ik raad je daarom aan om een kijkje te nemen bij www.jouwdrumstel.nl. Eric Jansen, die daar werkt, helpt je graag verder met het uitzoeken van een drumstel op maat, en levert uitstekende service.

Een drumstel huren kan ook!

Als je liever een drumstel wil huren, dan kan dat bij mij. Klik hier om naar mijn drumstel verhuur pagina te gaan. Mocht je nog vragen hebben, laat dan hier een berichtje achter!