Op zoek naar een nieuw drumstel

Eind 2011 had ik me voorgenomen om een nieuw drumstel te gaan kopen. Niet zo maar één, maar een set waar ook de toppers mee voor de dag kunnen komen. Denk aan Pearl Masterworks, Tama Starclassic Bubinga of Yamaha PHX. Precies deze drie drumstellen heb ik mogen uittesten in de winkel. Klinkt misschien wat gek, maar ik vond alle drie de topsegment-modellen alleen goed klinken als ik er hard op speelde. Ik zocht juist een drumstel waarbij met de minste aanraking gelijk het laag van de trommels aangesproken wordt. Met zo’n set zou ik heel dynamisch kunnen spelen zonder dat de sound eronder te lijden heeft.

Hoe ik bij Lignum kwam

Na verder zoeken op het internet naar exclusievere drumstellen kwam ik uit bij Gert Breugelmans, een ambachtsman in het maken van Lignum drumstellen.

Lignum peren bassdrum

Het logo deed me een beetje denken aan een adelaar, maar al gauw werd het me duidelijk dat het een esdoornblad betrof.

Door goede recensies op zijn website begon ik enthousiast te raken, en dus mailde ik Gert om een afspraak te maken zodat ik zijn drums uit kon proberen. Ja: dat kon! Hij had een perensetje staan dat ik mocht komen bespelen in België.

Eenmaal gearriveerd stond ik voor zijn artistieke woning. De deur ging open en, na ons te hebben voorgesteld, zat ik voor ik het wist al achter een Lignum perenset. Terwijl de koffie in de keuken stond te pruttelen, mocht ik al lekker spelen.

Wauw! Ik merkte bij de eerste slag al dat het goed zat. Lekker veel laag, en een hele zuivere klank bij de eerste roffel. Ik was verkocht. Na nog even lekker gedrumd te hebben in Gert z’n studio, raakten we aan de klets over Lignum en de mogelijkheden om een drumset voor mij samen te stellen. Gert legde mij zijn filosofie over het bouwen van de drums uit, waarbij zijn duigenverhaal de meeste indruk op me heeft gemaakt.

duigen

De drums van Lignum bestaan dus uit duigen (afbeelding). Eén duig klinkt net als een woodblock. Door de ene duig met een tweede te verbinden, ontstaat er per tweetal duigen een zuivere klank van een octaaf lager. Het werd me meteen duidelijk dat een ketel gemaakt van deze duigen enorme draagkracht en aanspraak in de lagere Hz-regionen zou hebben.

Hij vertelde me ook dat de toms als het ware boven de grond ‘zweven’ door middel van een free-float-system. Hierdoor behouden de toms hun eigenlijke resonantie.

IMG_5673Vervolgens gingen we praten over de verschillende houtsoorten, maten, kleuren, messingsoort, en ga zo maar door. Ik kon de set helemaal samenstellen zoals ik dat wilde. Ik zag het helemaal zitten om een perenhouten set te kopen met een matte vernis uitvoering, metaalkleurige randen en met kleine en ondiepe maten. Bij het weggaan heb ik hem gelijk besteld.

Een half jaar later was mijn op maat gemaakte set helemaal af! Ik heb hem natuurlijk direct opgehaald, en tot op de dag van vandaag staat hij bij mij in de studio.

Eindelijk heb ik dan een set die me in alle opzichten enorm bevalt.
Dankjewel Gert!

Nog even een hele korte indruk van de eerste keer dat ik op mijn eigen set speel bij Gert in de studio!!