In deze blog schrijf ik over mijn werkzaamheden als ‘Online Studiodrummer’ en vertel ik over wat een online studiodrummer precies doet, en welke aspecten daarbij komen kijken. Online studiodrummer is misschien wel het allerleukste onderdeel van mijn onderneming door de vele uitdagingen die dit beroep kent. Ik neem jullie mee in mijn manier van werken én de volgorde waarop ik een online studioklus aanpak!

Wat doet een online studiodrummer?

Een online studiodrummer creëert smaakvolle, passende drumpartijen voor een door de singer-songwriter geschreven song. Hij neemt de drums op en stuurt de drumpartij vervolgens via het internet naar de opdrachtgever.

Wat moet je kunnen als online studiodrummer? 

Veel vakspecialistische aspecten komen om de hoek kijken bij het zijn van een online studiodrummer. De online studiodrummer moet namelijk het volgende kunnen:  

  • Een drumpartij bedenken en een reeds gegeven partij kunnen naspelen
  • Drumnoten/leadsheet kunnen schrijven & lezen
  • Een drumstel kunnen stemmen
  • Drums kunnen opnemen en daarbij de kennis hebben van opnameapparatuur en de daarbij behorende software
  • Meester zijn over het instrument en foutloos kunnen drummen
  • Drums mixen
  • Duidelijk kunnen communiceren met de klant  

Over elk aspect zou ik een boek kunnen schrijven, en uren en uren over kunnen doorpraten. Kennis, vaardigheid en ervaring zijn onmisbaar bij elk aspect om een goede online studiodrummer te zijn.

 

HOE PAK IK EEN ONLINE STUDIOKLUS AAN 

Het begin 

Via het contactformulier op mijn website krijg ik een aanvraag om een nummer in te drummen. Daarbij krijg ik een liedje in mp3-formaat aangeleverd om zo een eerste indruk te krijgen. Hierbij luister ik al aandachtig naar ‘feel’, tempo, ‘groove’, vorm, en de boodschap van het nummer. Ik krijg al gelijk ideeën over hoe en met welke sound ik de drums ga opnemen en welke vorm mijn drumpartij gaat krijgen. Voor mij is dit complete voorpret, en het enthousiasme is dan ook niet van me af te slaan! Stiekem maak ik dan ook al gelijk een begin door mee te spelen met het nummer. Zo kan ik ook gelijk een inschatting maken hoeveel tijd ik nodig zal hebben voor de studioklus.

De offerte/ prijsafspraak 

Met de klant maak ik een afspraak over de totaalprijs van het studioproject. Dat kan gaan om een enkel nummer, of zelfs een compleet album. De hoogte van de prijs is afhankelijk van de muziek en de aard van het project. Krijg ik bijvoorbeeld de vrijheid om een eigen drumpartij te bedenken? Wordt er van mij verwacht een reeds bestaande partij na te spelen? Hoe lang zijn de nummers? En hoe complex is de muziek? Dit zijn vragen waar ik mezelf eerst een antwoord op geef om een goede inschatting te kunnen maken hoeveel tijd ik nodig zal hebben voor een project. Vervolgens stuur ik de klant een offerte en wacht ik met smart af of de klant akkoord gaat. Spannend!

De klant gaat akkoord

Na akkoord ontvangt de klant van mij een factuur met daarop de aanbetaling. Daarna ga ik gelijk met jeukende handen aan de slag, en volg ik mijn gemaakte stappenlijst die voorkomt dat ik wellicht dubbel werk verricht en die eventuele foutjes in de voorbereiding uitsluit.

Mijn stappenlijst: 

  • Vragen wat de klant exact verwacht van de drumpartij.
  • Drumpartij bedenken
  • Noten schrijven, of een leadsheet maken.
  • Keuze van (het aantal en formaat) trommels en bekkens
  • Drums voorzien van nieuwe vellen, en deze stemmen
  • Drums opbouwen
  • Kabels leggen en de microfoons inprikken
  • Microfoons positioneren en afstellen
  • Experimenteren en sound maken
  • Testopnames en controles
  • Opnemen  

Meestal is het zó dat ik alleen voor de taken in mijn stappenlijst al uren bezig ben. Want met een goede voorbereiding kan je een hoop tijd besparen!

“Het zijn van een online studiodrummer gaat verder dan alleen drummer zijn. Kennis, vaardigheden en ervaring zijn onmisbaar.”

Verwachtingen en de wensen van de klant

De belangrijkste stap is om erachter te komen wat de klant precies verwacht van de drumpartij. Dit is essentieel om aan de wensen van de klant te voldoen. Ik vraag de klant daarom voor elk nummer zo specifiek mogelijk aan te geven en te beschrijven wat zijn/haar wensen zijn voor de perfecte drumpartij.

Drumpartij bedenken

De ene keer krijg ik de vrijheid om zelf een drumpartij te bedenken voor een nummer. Een andere keer krijg ik de opdracht om een al reeds verzonnen partij na te spelen. Vaak krijg ik de opdracht om de essentie uit een bestaande partij te halen en daar een eigen invulling aan te geven.

Noten schrijven, of een leadsheet maken

Afhankelijk van hoe de klant mij het nummer (met/zonder een al reeds bedachte partij) aanlevert, maak ik een afweging of ik mijn drumpartij precies in noten ga uitschrijven of dat ik kies voor het maken van een leadsheet. Wanneer van mij gevraagd wordt om een al reeds bedachte (MIDI)-drumpartij na te spelen, werk ik het snelst door deze om te zetten in noten en deze te lezen tijdens het inspelen. Indien ik de vrije hand krijg op het nummer dan werk ik het liefst met een leadsheet.

Keuze van het aantal trommels en bekkens

Welke, en het aantal trommels en bekkens ik kies, is afhankelijk van de drumpartij. Ik bekijk per nummer wat het nodig heeft. Door het schrijfproces weet ik vooraf al hoeveel trommels en bekkens er opgesteld moeten worden. En afhankelijk van de stijl kies ik voor grote of kleine maten trommels/bekkens. Dit laatste gaat puur op gevoel en is geen exacte wetenschap.

Nieuwe vellen en stemmen

Voor elke studiosessie gebruik ik nieuwe vellen! Zelfs als ik een heel album opneem, vervang ik tussen elk nummer door de slagvellen. Des te beter de opname in beginsel, des te mooier het resultaat, en des te minder bewerking er achteraf nodig is! De vellen stem ik voor het mooiste resultaat in de toonsoort eigen tonen van het nummer. Vaak is dat een majeur of mineur drieklank. Hoe ik de trommels stem is ook sterk afhankelijk van het genre. Mocht het bijvoorbeeld geen lichte muziek zijn maar harde rockmuziek, dan kies ik er vaak voor om de vellen te dempen, zodat de drums meer in rock-stijl gaan klinken.

 

“Alles wat ik doe om de drums het mooist te laten klinken is puur gebaseerd op smaak en ervaringen door de jaren heen. Ik ervaar het niet als exacte wetenschap.”

 

Drumstel opbouwen

Voordat ik het drumstel opbouw, luister ik eerst naar de ‘sweetspot’ van de ruimte. Hiervoor bespeel ik mijn bassdrum op alle plekken in de ruimte, en ga ik luisteren op welke plek deze het mooiste klinkt. Bij het opbouwen van het drumstel houd ik er rekening mee dat ik met de stokken overal goed bij kan en dat mijn stokken niet per ongeluk ergens achter kunnen blijven haken. Zo voorkom ik mislukte takes. Ook luister ik goed naar eventuele ongewenste bijgeluiden of trillende onderdelen. Ik wil graag voorkomen dat ik na het opnemen er pas achter kom dat er iets per ongeluk mee gerammeld heeft. Mocht dat toch het geval zijn, dan ontdoe ik de drums van ongewenste bijgeluiden en begin ik opnieuw met opnemen. Veel liever speel ik dan de drumpartij opnieuw in, dan dat ik achteraf concessies moet doen in een eventuele mix-fase. Bij het opbouwen van het drumstel plaats ik ook de microfoons en sluit ik alle kabels aan.

Drumpartij opnemen

Voor een zo goed mogelijke opname begin ik te experimenteren met het voorzichtig (her)positioneren van de microfoons en kijk ik of ik ook hier een ‘sweetspot’ kan vinden. Zelf ben ik heel erg fan van de ‘Recorderman’ opnametechniek. Hierbij zijn de faseverschillen nihil en klinken de drums in de opname (nog zonder te mixen) alsof jezelf achter het drumstel zit. De ‘Recorderman’ techniek geeft me een erg open en eerlijk geluid, waarbij de dynamiek van mijn spel nauwkeurig opgenomen wordt. Een voordeel hiervan is dat je in de mix-fase weinig bewerkingen hoeft uit te voeren om controle te krijgen over de drums, mits de drumpartij foutloos is ingespeeld. Indien het nummer op click is ingespeeld, zet ik de click tijdens het inspelen zachtjes aan. Uit ervaring werkt het soms averechts om de click hard aan te zetten, omdat de muziek vaak beweegt om de click heen en de drums dan minder gaan mengen met de muziek. Ook hier zijn mijn oren mijn grootste instrument. Die bepalen elke keuze die ik maak. Als alles opgebouwd is, ga ik de eerste take spelen. Na mijn eerste opname luister ik aandachtig naar mijn spel. Hierbij check ik ‘feel’, ‘groove’, ‘sound’, en de precisie van mijn spel. Kortom, ik luister of alles klopt en indien nodig pas ik nog enkele parameters aan. En als alles oké is, en ik ben helemaal tevreden, ga ik de drumpartij eerst meerdere keren herhalen op het tempo van het nummer om er lekker in te komen. Na het nemen van een korte pauze, ga ik aan de slag voor de perfecte opname!

“Mijn oren zijn mijn grootste instrument. Het is alsof je aan het koken bent, en tussendoor elke keer blijft proeven voor de beste smaak!”

De eerste opname naar de klant

Als de opname van de drumpartij gelukt is, stuur ik de klant een mp3 waarop de opgenomen drums goed hoorbaar zijn in het nummer. Om de potentie van het drumgeluid goed te presenteren maak ik een mix van de drums, welke mooi past bij het nummer. Per nummer geef ik twee revisies, wat wil zeggen dat de klant me tweemaal kan beroepen de drumpartij opnieuw op te nemen mocht er nog iets zijn wat toch anders had gemoeten. Denk aan een extra bekkenslag, of een missende trommel in de partij. Of misschien toch een andere sound van de drums. Het is daarom erg belangrijk dat de klant vooraf heel duidelijk communiceert over de wensen en verwachting van de drumpartij. Ik ben eigenlijk pas echt tevreden als de klant dat ook is!

Drumpartij goedgekeurd

Als de drumpartij goedgekeurd is, dan maak ik gelijk een back-up van de losse sporen en het project waaraan ik gewerkt heb. Vervolgens stuur ik de klant een factuur onder verrekening van de aanbetaling. Zodra de betaling is voldaan, stuur ik de klant gelijk de bestanden met de losse sporen toe in WAV-formaat. Ook vraag ik of de klant een recensie voor mij zou willen schrijven. Dit staat goed voor een potentiële nieuwe klant, en met de gekregen feedback kan ik diezelfde klant en een eventuele nieuwe klant nog beter van dienst zijn. Daarna bedank ik de klant voor de opdracht, en ga ik door met de volgende klus!

Ga naar mijn studiodrummerpagina voor mijn meest recente werk met luistervoorbeelden en videofragmenten!

 

Met veel aandacht en toewijding lever ik dé perfecte drumtrack voor jouw song!

-snelle levering, eerlijke prijs en kwaliteitopnames-